2014-10-01 Woodstock på säsongspremiär jakttåret 2014-2015

Husse fick för ca en vecka sedan ett telefonsamtal från Patrik som gärna ville träffa en fovve från Nimrods kennel.  Vi bestämde att begå säsongspremiär på en mark som Patrik har tillgång till strax sydväst om Trollhättan.
Kylig morgon med markfrost längs vägen mellan Uddevalla och Trollhättan. Strålande sol som förbyttes i morgonmoln över "schlätta" och älvdalen. Under förmiddagen åter strålande sol.

Förutom Patrik så mötte två passkyttar upp. Eftersom husse var okänd i marken så skulle Patrik och han gå tillsammans. Pejlväst på och iväg, den första biten i koppel pga av närhet till väg. På vägen ut såg vi två rådjur. Efter ett tag markerade W att det luktade gott, kopplet ströks och det blev i princip drev direkt, full fart in i skogen. Terrängen är bitvis väldigt kuperad med djupa raviner och bergplatåer/åsar. Drevet passerade en passkytt på ca 150 m håll utan att han kunde avgöra vad det var för sorts drevdjur, vidare upp på en bergsplatå ett par raviner bort. Där snurrade det, W gick runt, ner ur, och upp i berget igen för att dra iväg igen. W hade nu varit ute i ca 70 minuter så husse gensköt på en grusväg 2 km bort och kallade in honom på ca 150 m håll när W gick längs ett stup och sökte väg ner. Total arbetad spårlängd 6,6 km
Vi tror att drevet initialt var ett drev efter rådjur, men att W uppe på en av bergsplatåerna blev bortkollrad, sökte runt efter spår och möjligen bytte till älg. Tyvärr så såg ingen av oss drevdjuret/drevdjuren så det är fullt möjligt att det var en slug bock, men det får vi aldrig veta.

Drev två startade med att Patrik gick längs med en trafikerad bilväg och tryckte djur in i marken under det att W och husse stod längre in och väntade på en skogskörväg. Patrik fick fart på get med dubbelkid, husse släppte när W korsade ett spår och visade ett så stort intresse att drevet började i princip i kopplet. Snurrade snyggt i början men drog sig sedan åt samma håll som drev ett. Tyvärr så stod Patrik och husse så till att drevljudet snabbt försvann, men passkyttarna rapporterade skallande drev. Efter ca 40 minuter så släppte W och tog en 250-300 m retur men fick på vägen troligen vittring av spåren från drev ett vilket ledde till att han på ett ostrukturerat sätt snurrade iväg ut igen. Husse blåste in W i ungefär samma område som i drev ett, W hade varit ute i ca 50 minuter och gått 4,5 km.

Husse skämdes lite för Ws möjliga älgintresse. Lite surt för Patrik att W startade drev direkt utan sökarbete i anslutning till honom och husse och att det då drog iväg. Men en tydlig lärdom för Patrik var att fovvar gärna skall ha stora marker att jobba i, att de är SNABBA samt att en del av dem inte backar för större vilt.

Det var jag som jagade!
Jamen jag sa ju att jag sprang efter hen däråt innan husse kopplade mig

Sovkonst efter jakt

Inga kommentarer: