2014-10-31 Woodstock startar på jaktprov - föreslås två ettor i pris

Efter många om och men så var det dags för W att åter starta på jaktprov. Husse ville gärna att provet förlades till Tjärnö, där han jobbar. På ön finns det gott om rådjur, men endast enstaka älgar. Tanken var att starta veckan innan älgjakten, men av olika skäl så blev starten försenad tills nu.

Vädret var typiskt höstväder,  7°C, gråmulet med regnstänk och med svag vind. Woodstock släpptes i den första såten, gick ut ca 50 m, dubbeltrampade för att så vinkla 90°. Upptaget kom sedan direkt, något sök var det aldrig tal om. Skallet var tydligt, med en ton som skvallrade om närhet till drevdjur. Efter några minuter smög ett smaldjur förbi domare och husse, men det var ett stänkdjur, W drev annat/andra djur. Drevet gick i en vid buktning med en radie på ca 1500 m, kom tillbaka, tänjde på radien för att så åter gå ut ungefär i tidigare spår. Följet bytte sedan till ett annat bergsparti 2 km bort. Domaren och husse bytte också position för att höra bättre. Jodå, det var full drev. När det gått dryga 60 minuter så fick husse lov att koppla W när drevet var på väg över en trafikerad väg. W drev för fullt längs vägen så det var inte helt lätt för husse att hänga med. Tid: 78 minuter, sträcka 11, 1 km, medelhastighet 9,1 km/h. Gick väldigt snabbt i början när djuret/djuren var nära, lugnade ner sig efter hand.

Efter en kort förflyttning så släpptes W i såte nummer två. Åter kom upptaget i stort sett direkt. Drevtakten var nu betydligt lugnare (6 km/h)och drevet gjorde en vid båge för att gå över den trafikerade vägen mellan två bilar som domaren och husse höll, för att gå vidare bort från vägen. Drevdjuren buktade så sakta och snävt runt bergknallarna inne i marken under en timma. Två gånger var drevet på väg mot vägen där domare och husse stod kvar för att vakta trafiken. Tredje gången smög ett smaldjur över vägen, husse fick order att ställa sig på löpan för att koppla. W närmade sig stadigt. Då kom ett djur till, en bock, sakta över vägen från det håll där W hördes. Husse skyndade dit, fick stopp på en bil lagom tills W syntes i skogen. Det var tydligt att han följde det första djuret så husse fick gå tillbaka och koppla honom i löpan efter smaldjuret. Tid: 61 minuter, sträcka 6 km, medelhastighet 6 km/h.

Tidsmässigt så var W kvalificerad för två första pris. Provdagen var i och med det över. Vad gäller egenskapspoäng så kunde momenten "Sökarbete" och "Samarbete/Återgång" inte prövas fullt ut på grund av hur dreven startade och utvecklades, vilket kommer att dra ner poängsumman. Svårt det där när rådjursstammen och trafiken är tät.
Domarkollegiet sammanträder den femte november, vi får väl se vad de kommer fram till.

Woodstock och husse är nöjda ikväll. Nu är det i bästa fall bara två kvar.

Inga kommentarer: