2014-11-28 Woodstock driver på - startar på sitt andra drevprov säsongen 2014-2015

Idag har Woodstock startat på drevprov igen, nu i trakten av Götene, nära Kinnekulle. Inför starten var husse spänd på hur W skulle ta sig an dovvilt eftersom han har aldrig träffat på den sortens hjortar förut. Markerna var väldigt fina, plana och med omväxlande brutet odlingsl/skogslandskap. Vädret var gråmulet med vind mellan N och SE, +2°C.

Släpp 1
Woodstock var här lite yrvaken till en början men utökade gradvis söket. Bra kontakt med husse utan att var "mjäkig". Efter ett tag kom så upptaget följt av ett fortsatt drev på rå i 33 min med snygg buktning (kom på 50 m håll) med W efter i spår, följt av snurr, sedan (tyst) drev på okänt djur spikrakt ut under ca 30 min. Det tidigare siktade rådjuret var en bock, så det är möjligt att han slugt lurade W. Efter tapt och och försök att reda ut det hela kom så en återgång i utspåren på ca 1 km. Med ca 150 m kvar och inom synhåll gick W in i en hästhage och börjat väcka igen på hästarna. Husse fick rusa in och koppla upp innan hästägarna vaknade till. "Synd på den återgången" sa domaren :-(
Den skallräkning som gjordes under drevet gjordes efter 9 min och uppskattades till  ca 89/min.

Släpp 2
Efter förflyttning, som omfattade passage förbi liggande dovhjort på ca 30-40 m (utan reaktion)  släpptes W igen. Upptaget kom nästan direkt, full fart genom en trädridå. Domaren och husse ser  en älgko som förvånad gluttar på oss endast ca 40 m från upptaget. Husse får nästan hjärtsnörp, tänker att W går på älgdrev, men icke. Drevet går i en vid bukt, sedan ut på ett stort plöjt gärde, vänder tillbaka och går förbi älgkon som då makar på sig. Sedan följer ett drev i 20 min i högt tempo. Framme på en väg blir det tapt, efter en kort stund följt av en  klockren återgång 700 m i knät på husse. Tyvärr såg vi aldrig drevdjuret/en eller dess spår.

Släpp 3
Slö fovve, dåligt sök, går ut max 60 m, kommer tillbaka upprepade gånger. Så småningom väckte W, följt av upptag och ett snabbt drev utan buktning ut ur skogen över en vall fram till en väg. Tapt, sök runt vägen och ytterligare en klockren återgång till husse. Drevtiden var bara 7 min, men domaren tyckte det var bra att W släppte vid lite större vägar, såg det som en bonus.

Släpp 4
Husse insåg att W var oinspirerad och började misströsta om ett bra provresultat och vi började tillsammans söka oss tillbaka mot bilarna med W gående lös. Efter att ha fortsatt att söka ut oinspirerat och rörigt så fick W så tre dovvilt i knät på 30 m håll. Den visuella kontakten fick definitivt polletten att trilla ner vad gäller detta vilt. W drog på i falsett och drev sedan hjortarna (synliga en gång till mot slutet av drevet) i 63 minuter för att så genskjutas och blåsas in på 50 m av husse på domarens order. Enough was enough !

Dagen kan summeras enligt följande föreslagna tidspoäng:

3:a rå, 0:a okänt djur, 0:a okänt djur, 1:a dovhjort (!!!)

Egenskapspoäng kommer väl vad det lider, men husse är ödmjuk här, bland annat när det gäller hästhagen....

Inga kommentarer: