2014-12-16 Woodstock är husses hjälte - föreslås ett förstapris vid sin tredje drevprovsstart 2014-2015

I dag startade Woodstock för tredje gången denna säsong på drevprov.

Upp klockan 04.30, rastning och i väg till Fänneslunda-Grovare i trakterna mellan Borås-Ulricehamn-Annelund. Snorhalt på E6:an första biten ner till Stenungsund. Ännu halare på vägen hem.
Väl framme växlande molntäcke, klar gryning, fortsatt en del sol. Skälvande, men tydlig vind som inte riktigt visste vilken riktning den skulle ta. Frost på marken, fläckar med skar-/firnsnö. Is på diken och  översilningsmarker. Väderskifte på gång.

Släpp 1
Förvånad fovve rullar sig i skarsnön, tvättar pälsen och mår gôtt. Söker ut trångt i en gles granplantering, väcker och drar i väg ett par minuter för att komma åter. Inget vettigt säger domaren.

Vi vandrar vidare över istäckta vattensjuka gärden, mellan vackra trädbevuxna kullar. Syns tydligt att någon anstränger sig att vörda tidigare generationers slit och möda.
Massor med grisspår. Gris är något som W aldrig träffat på tidigare. W söker ut i loopar om ca 100 m, kommer tillbaka, snurrar ut igen, går trångt. Väcker så småningom men väckningen övergår snabbt i kraftiga stånd/irritationsskall. Släpper efter ett par minuter och kommer åter, vi får aldrig veta vad det var för något.
Följer en timmerväg, kommer upp mot en grisåtel, stinker i skogen. Åteln är nyplundrad under natten, W går runt i kanterna och sniffar i odören, sneddar genom slajmet upp i skogen en 30-40 m för att väcka och ta drev på rådjur. Tydlig och fin nyansering i skallet, går fort i löpan. Ner till en bred bäck, söker övergång, går över och vidare in i området där han väckte när kopplet ströks. Lite snurr, ut på en skogsväg, tapt. Snabb och säker återgång. "Ja, han var ute i 15 minuter, blir ju tyvärr en nolla, men återgången var bra" säger domaren.

Släpp 2
W kommer egentligen bara fram och hälsar efter att ha lämnat rådjuret i det första släppet. Går sedan vidare och väcker snabbt i närheten av grisåteln, följt av 10-12 minuters ståndskall och sedan återgång till husse, som tillsammans med domaren smyger upp för att om möjligt bestämma djurslag. W ger sig inte utan snurrar runt, runt, runt i snäva bukter mitt i allt gristramp under 10-15 min. Husse och domaren enas om att det var gamla harlöpor och fortsätter sedan sakta genom marken. W är fortsatt snäv i söket.
Domaren och husse råkar på en markägare, står och tjôtar lite, när så W tar upp med ursinne. Full fart. Drevet drar i väg totalt ca 8 km inklusive bukter upp och ner längs en ås, vi konstaterar rådjur i en spårlöpa. Vädret skiftar till glest regn med inslag av lovikavantar. Tyvärr så kör W sig trött och sätter sig i början av returlöpan när husse försöker blåsa in honom, med resultatet att W kopplas på tapt. Synd på det fina drevet.

Släpp 3
Efter flottig mat och friskt vatten till fovven, macka och fika till människorna så gjordes en förflyttning till en annan såte och W släpptes igen, men var mycket ointresserad av att söka ut. Så småningom fick han tag på rå, och drev långsamt iväg, samtidigt som vädret skiftade till snål, frisk vind med tätt, tungt blötsnöfall. Drevet drog sakta iväg, buktade åter, för att så gå på långskjuts. W hakade på, men nu tydligt trött. Drevet gensköts och W kopplades upp, igen på tapt, det är korta dagar när man jagar runt midvintersolståndet.

Facit blev enligt förslag: 0:a på rå, 1:a på rå, 3:a på rå. Tyvärr så strulade vi på återgångarn på 1:an och 3:an så att EP dras väl ner där. 0:ans återgång var klockren och snabb. Mycket gris i marken, märktes på söken att W aldrig träffat på detta viltslag.  Hoppas att han håller kvar detta ointresse.

Summa summarum så har W nu fyra ettor på tre provtillfällen (2+1+1), två stadfästa i kollegium och två föreslagna av domare. Vi emotser  med spänning kollegiets beslut under mellandagarna.

I kväll är det helt fantastiskt att se hur Delling (6 mån) accepterar att W vill vara i fred och sova och att labben Kevin (11,5 år) ser till att det blir så. Hoppas att jag själv är med i flocken.

Woodstock - husses hjälte i retroljus/oskärpa

Inga kommentarer: